Wat is diabetes type 2

Jaarlijks komen er honderden Diabetes Type 2 patiƫnten in ons land bij.

diabetes type 2Het is een stofwisselingsziekte waarbij het lichaam ongevoelig wordt voor de aanmaak van de eigen insuline. Deze stof zorgt voor de verbranding van de glucose (suiker) die het lichaam als brandstof gebruikt.

Op lange termijn zal deze ongevoeligheid leiden tot een stijging van de bloedsuikerspiegel. Kleine en grote bloedvaten raken aangetast met als gevolg een aantasting van hart en slagaders, de ogen, de voeten, de nierfunctie en de wondgenezing.

Wat is diabetes type 2 een andere naam?

In Westerse landen spreekt men van ouderdomsdiabetes wegens het vaker voorkomen op oudere leeftijd of diabetes mellitus. Door onze hectische levensstijl ontbreekt het ons de nodige beweging en ontspanning. We nemen voedsel tot ons dan te vet is of vol suikers zit. Overgewicht speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van wat is diabetes type 2. Toch is er ook steeds meer ouderdomsdiabetes bij jongeren in opkomst.

De behandeling

Wat is diabetes type 2 is ongeneeslijk, maar er valt mee te leven. Patiƫnten moeten naast het nemen van medicijnen en het regelmatig controleren van hun bloedsuikerspiegel zeker hun levensstijl aanpassen.

Een diabetes verpleegkundige staat bij met een aangepast dieet. Mensen met wat is diabetes type 2 hebben meestal een overgewicht en men zal een evenwicht tussen voeding, medicatie en beweging moeten vinden. Af en toe een kopje moringathee, genoeg groenten en een gestage suikerinname zonder grote dalen en pieken zijn een goed begin!