Wat is diabetes type 1

Er zijn twee vormen van diabetes: type 1 en type 2.

De eerste komt slechts voor bij 1 op de 10 mensen, terwijl de tweede vorm de rest ‘dekt’. Diabetes type 1 is een vorm van suikerziekte wat voorheen ook wel ‘jeugddiabetes’ genoemd werd. Dit werd zo genoemd, omdat veel kinderen die op jonge leeftijd diabetes krijgen, deze vorm van diabetes krijgen. Tegenwoordig kan men eigenlijk op elke leeftijd diabetes type 1 krijgen. Maar wat is diabetes type 1?

Maar, wat is het precies?

wat is diabetes type 1Wat is diabetes type 1?: Deze vorm van suikerziekte is een aandoening waarbij je het afweersysteem in je lichaam de aanmaak van insuline blokkeert. Hierdoor krijgt je lichaam geen insuline meer toegediend, waardoor je lichaam de bloedsuiker niet meer in evenwicht kan houden.

Wat is diabetes type 1?: Bij diabetes 1 moet de persoon zijn of haar lichaam zelf insuline toedienen door middel van een prik. Ze kunnen er ook voor kiezen om een soort pompje op het lichaam te laten plaatsen dat automatisch insuline in het lichaam brengt.

Wat is diabetes type 1?: Diabetes type 1 is ook nog een aandoening dat bij iedereen voor kan komen. Waar het eerder een jeugdziekte genoemd werd, en waar diabetes type 2 een ouderdomsziekte genoemd werd, heeft onderzoek aangetoond dat mensen van allerlei leeftijden de twee soorten diabetes kunnen krijgen.

Oorzaken diabetes type 1

Er is geen bepaalde duidelijke oorzaak voor de aandoening. Bij de meeste mensen die deze vorm van suikerziekte krijgen, zit het in de familie volgens een groot deel van het reeds gevoerde onderzoek (meer hierover kan je vinden bij My Health Summit).

Ook kan een fout in je afweersysteem een oorzaak zijn van de aandoening. Er is echter nog veel onderzoek aan de gang naar de oorzaken van diabetes, waardoor het duidelijker wordt waar de aandoening precies vandaan komt, wat er aan gedaan kan worden om het te voorkomen en om een nog duidelijker antwoord te kunnen geven op de vraag “wat is diabetes type 1?”. Op dit moment is diabetes (nog) niet te genezen, maar onderzoekers doen er alles aan om dit in de toekomst wel zo te laten zijn.