Wat is diabetes mellitus

Diabetes Mellitus

Hieronder staat in een notendop het antwoord op de vraag: Wat is diabetes mellitus? In 2010 hadden ongeveer 800.000 mensen in Nederland diabetes. Maar wat is diabetes mellitus nou precies?

Wat is diabetes mellitusWat is diabetes mellitus?

Diabetes mellitus is een ziekte waarbij je verhoogde bloedglucosewaarden hebt. Dit heet hyperglykemie. Diabetes mellitus betekent letterlijk zoete doorstroming.

Dit komt door de zoete smaak van de urine van patiƫnten. Vroeger, voor er een urinetest kon worden gedaan, moesten dokters de urine proeven.

De vraag, wat is diabetes mellitus, is hiermee nog niet volledig beantwoord.

Wat is diabetes mellitus type 1 en type 2?

Diabetes is ongeneselijk. De bekendste problemen bij diabetes zijn een tekort of geen productie van insuline. De eerste wordt ook wel type 1 genoemd, de tweede type 2. Type 2 is behandelbaar met een dieet en geneesmiddelen. Het is ook goed om te gaan sporten, zelfs een low-impact en low-inspanning optie als yoga is een goed idee. Type 1 kan alleen behandeld worden met insulinespuitjes. Insulinespuitjes kunnen ook gebruikt worden bij type 2.

De gevolgen

Als je diabetes hebt, heb je vaker last van een blaasontsteking, witte vloed of steenpuisten. Ook hebben patiƫnten een grotere kans op slecht helende wonden dan andere mensen. Bij hoge bloedsuikers en erge uitdroging kan een coma optreden.