Diabetes bij dieren: hoe vaak komt het voor en wat zijn de risico’s?

Wanneer de meeste mensen aan diabetes denken, denken ze aan de menselijke vorm van de ziekte. Diabetes komt echter ook veel voor bij dieren: naar schatting 1 op de 100 honden en 1 op de 500 katten krijgen de ziekte in hun leven. Hoewel er enkele overeenkomsten zijn tussen menselijke en dierlijke diabetes, zijn er ook enkele belangrijke verschillen waarvan u zich bewust moet zijn. Dit is wat u moet weten over leven met een dier met diabetes.

suikerziekte bij dierenOorzaken van diabetes bij dieren

Er zijn twee hoofdtypen diabetes bij dieren: type 1 en type 2. Diabetes type 1 ontstaat wanneer de alvleesklier geen insuline kan produceren, terwijl diabetes type 2 ontstaat wanneer het lichaam resistent wordt tegen insuline of er niet genoeg van produceert.

Obesitas is een belangrijke risicofactor voor het ontwikkelen van type 2 diabetes bij dieren, net als bij mensen. Andere risicofactoren zijn leeftijd (diabetes komt vaker voor bij oudere dieren), ras (sommige rassen zijn gevoeliger voor het ontwikkelen van diabetes dan andere) en bepaalde medicijnen (corticosteroïden zijn een bekende trigger).

Tekenen en symptomen van dierlijke diabetes

De meest voorkomende tekenen en symptomen van diabetes bij dieren zijn toegenomen dorst en plassen, gewichtsverlies, lusteloosheid en veranderingen in de eetlust. Als u een van deze veranderingen bij uw dier opmerkt, breng hem dan naar de dierenarts voor controle. Een vroege diagnose en behandeling zijn essentieel om de ziekte te beheersen en uw dier gezond te houden.

Toegenomen dorst en plassen

Een van de eerste tekenen dat je huisdier diabetes kan hebben is toegenomen dorst en plassen. Als je dier meer water drinkt dan normaal of vaker plast, kan dat een teken zijn dat er iets mis is. Natuurlijk zijn er ook andere mogelijke oorzaken van toegenomen dorst en plassen (waaronder een nierziekte), dus het is altijd het beste om uw dierenarts te raadplegen om andere mogelijkheden uit te sluiten. Aline van Labrador-Web zegt dat dit de meest zichtbare en vaak ook de eerst zichtbare voortekenen zijn voor jouw hond of kat!

Gewichtsverlies

Een ander waarschuwingssignaal van diabetes bij dieren is plotseling gewichtsverlies. Als uw huisdier gewicht verliest zonder zijn dieet te veranderen of zijn activiteitenniveau te verhogen, is het de moeite waard dit verder te onderzoeken. Plotseling gewichtsverlies kan ook een teken zijn van andere gezondheidsproblemen, dus nogmaals, u kunt het beste uw dierenarts raadplegen om andere mogelijke oorzaken uit te sluiten.

Toegenomen eetlust

Omgekeerd kunnen sommige dieren met diabetes een toegenomen eetlust ervaren. Als uw huisdier meer eet, maar niet aankomt, is het de moeite waard om dit aan uw dierenarts te melden. Net als bij toegenomen dorst en plassen zijn er ook andere mogelijke oorzaken van toegenomen eetlust (waaronder bepaalde vormen van kanker), dus het is altijd het beste om er een deskundige naar te laten kijken.

Slaperigheid en zwakte

Een ander teken dat uw huisdier diabetes kan hebben is lethargie en zwakte. Als uw dier de hele tijd moe lijkt en niet meer dezelfde energie heeft als vroeger, kan dat een teken zijn dat er iets mis is. Zoals altijd zijn er echter ook andere mogelijke oorzaken van lusteloosheid en zwakte (waaronder ouderdom), dus u kunt het beste uw dierenarts raadplegen voor een definitief antwoord

Diabetes bij dierenBehandelingsmogelijkheden voor dierlijke diabetes

Er is geen genezing voor diabetes, maar het kan worden beheerd door dieet, lichaamsbeweging en medicijnen. Insuline-injecties zijn meestal nodig voor dieren met type 1-diabetes, terwijl orale medicatie voldoende kan zijn voor dieren met type 2-diabetes. Een gezond dieet met weinig suiker en koolhydraten is ook belangrijk voor alle dieren met diabetes. Regelmatige lichaamsbeweging zal uw dier helpen een gezond gewicht te behouden, wat kan helpen hun diabetes onder controle te houden.

Risico’s van diabetes bij dieren

Diabetes is een ernstige medische aandoening met een aantal mogelijke complicaties. Zonder behandeling kan diabetes leiden tot uitdroging, gewichtsverlies, schade aan organen en zelfs de dood. De behandeling van diabetes bestaat over het algemeen uit een combinatie van dieetwijzigingen, lichaamsbeweging en medicijnen. Met de juiste behandeling kunnen de meeste dieren met diabetes lang en gezond leven. Het is echter belangrijk om u bewust te zijn van de mogelijke risico’s en vroegtijdig behandeling te zoeken als u vermoedt dat uw dier diabetes heeft.

Conclusie

Diabetes is een ernstige aandoening die zowel mensen als dieren treft. Als u denkt dat uw dier tekenen van diabetes vertoont, neem dan meteen contact op met uw dierenarts. Met een vroege diagnose en behandeling kunnen de meeste dieren met diabetes lang en gelukkig leven.